Thursday, May 17, 2012

EU pravi slow-motion od raspada

Via LIBEK:
Intervju sa profesorom ekonomije Miroslavom Prokopijevićem, koji je održao predavanje na Akademiji liberalne politike. Razgovor je vodio Aleksandar Kokotović.
...
A.K.: Kada bismo govorili o nekim aktuelnijim temama, o kojima ste govorili i na predavanju na Akademiji liberalne politike, dolazimo do Evropske unije i krize u kojoj se ona nalazi. Da li se izlaz iz te krize uopšte nagoveštava?
M.P.: Ne da bih ja video, ono sve što se do sada uradilo je da se napravi slow-motion od raspada. Pa sa ovim ukopavanjem od preko hiljadu milijardi evra se pravi slow motion od slow motiona. Dakle, kupuje se dodatno vreme, ali ja ne vidim da oni vuku poteze koji treba da ih izvuku iz toga. Da bi izašli iz toga, oni moraju da nađu odgovor na bar tri pitanja. Pod jedan, ko će da plati dugove, kako i kada? Pod dva, kako sprečiti da se ponovo ne pojavi dužnička kriza, odnosno kako sprečiti ekscesnu potrošnju ili ekvivalentno tome kako držati disciplinu u evro zoni? I pod tri, što je i najvažnije, kako povratiti konkurentnost, jer to su zemlje koje su usvojile rđave javne politike, užasno skupe, preregulisane, i tako dalje, izgubile su konkurentnost i sada to treba povratiti da bi mogle normalno da funkcionišu. Znači, ne vidi se šta se ozbiljno radi na tim pitanjima sem što se trenutno pokrivaju dugovi.
A.K.: Ta preregulacija bi upravo mogla biti jedan od uzroka krize?
M.P.: Socijalizam je nekada bio najnetržišnija pojava i kapitalizam, odnosno svetsko tržište ga je izbacilo iz igre. Sledeća najnetržišnija pojava je socijalna država blagostanja, posebno evropska i ona je sad na udaru. Znači, nije to kriza koja je slučajna, nije to palo sa neba već je to prosto rezultat okolnosti da ta socijalna država ima prevelike troškove i da te troškove potrošači širom sveta koji kupuju jednu, drugu ili treću stvar jednostavno nemaju razloga da plaćaju.
A.K.: A ipak, nekako se čini da nemaju želju da leče uzroke te krize već posledice
M.P.: Pa ni socijalizam kada je propadao nije lečio uzroke. Ako nemate tržište, uvedite tržište, a kako da uvedu tržište kada su oni bili protiv tržišta. Ako je neodrživ politički režim uvedite nešto demokratije, ako je bila vladavina jedne stranke ili grupe ljudi, uvedite vladavinu prava. A i kako kada je u konceptu sve bilo suprotno postavljeno kada je u pitanju komunizam. I vrlo slično je sa socijalnom državom, praktično nema političara iz EU koji je rekao: „Ljudi, ovo je problem koncepta. Koncept nam ne valja i sad za razliku od socijalizma koji je mnogo štrčao mi ne štrčimo toliko, ali trebaju velike promene.“ Ne, oni brane koncept, i zato će se završiti kao i sa socijalizmom samo što će trajati možda 10-15 godina.
Pročitajte ceo intervju na sajtu LIBEKA

No comments:

Post a Comment