Saturday, May 19, 2012

Srbija nije spremna da izvede ozbiljnije reforme

Još jedan odličan intervu profesora Miroslava Prokopijevića:

Posmatrano iz ekonomskog ugla, predizborna kampanja izgleda tragično. Svi su se uhvatili za populizam, etatizam i socijalizam. Pljušte obećanja, država radi sve, a birači to treba samo da gledaju i da uživaju u blagostanju. Elita je neodgovorna ako im to obećava, jer bar deo elite mora znati da obećanja ne mogu da se ispune ni sa deset odsto.
Najveća pretnja ekonomskom razvoju Srbije je u tome što posle 2000. nije bilo ozbiljnih reformi u domenu protržišnih rešenja i vladavine prava. Zbog populizma su državne plate i penzije nerealno porasle, što je oborilo konkurentnost privrede. To se vidi i po tome što niko ne dolazi u Srbiju da ulaže, ako mu država ne da podsticaj, koji ide i do 10.000 evra po radnom mestu, plus oprema zemljišta, poreske povlastice, itd.
Tu neozbiljnost sa reformama ćemo tek plaćati - ocenjuje Miroslav Prokopijević, naučni savetnik beogradskog Instituta za evropske studije, profesor ekonomije na Univerzitetu Donja Gorica u Crnoj Gori i na Evropskom Univerzitetu u Srbiji. U intervjuu za Magazin Biznis Prokopijević objašnjava zašto smo došli u ovako nezavidnu ekonomsku situaciju, kakva je predizborna ponuda u Srbiji i najavljuje još teže godine ukoliko izostanu oštri reformski potezi.
...
Kada i kako Srbija može da pokrene privredni rast?
Svaka zemlja u načelu to može, pa i Srbija. Ali, za to su potrebne protržišne promene. Ista pravila igre daju iste rezultate. Ako su rezultati loši, potrebno je da promenimo pravila igre, ali ne bilo kako, nego ka mnogo više kapitalizma i vladavine prava. A to je tačno suprotno od onoga što hoće 95 odsto birača u Srbiji i čitav politički establišment, koji lovi njihove glasove. Tako, Srbija nije zemlja gde će se videti neke ozbiljnije reforme. Pre će se populacija tanjiti, nestajati kroz emigraciju i nisku stopu rađanja. Naravno da će prećutati da smo propali zato što smo pogrešno shvatali svet i što nismo hteli da zasučemo rukave, jer smo mislili da smo toliko važni da nas drugi moraju spasavati, tj. finansirati. Niko u ovom svetu ne želi da se bavi neuspešnim pojedincima, grupama i narodima. I niko ne može da dugoročno živi na tuđi račun - ocenio je Miroslav Prokopijević u intervjuu za Magazin Biznis.
Pročitajte sve.

No comments:

Post a Comment