Friday, August 17, 2012

Kako oporezovati bogate

Beograd -- Stručnjaci predlažu podizanje neoporezivog cenzusa zarada na 15.000, čime bi bili zaštićeni najsiromašniji, piše Nin.
Bogati da plate najviše, ova poruka srpskog premijera Ivice Dačića, preuzeta iz rečnika francuskog predsednika Olanda, nagoveštava da bi i u Srbiji najavljene izmene poreskih propisa mogle krenuti u tom smeru. Uz veći porez na dobit, kako je najavljeno, očekuje se i izmena poreza na dohodak građana, a mnogi veruju da bi progresivnije poreske stope mogle pogoditi upravo bogatije, ali i srednji sloj.
Međutim, o izmenama ovog zakona, u resornom Ministarstvu finansija ne žele da pričaju, jer, kako kažu, radne grupe za izmene zakona tek počinju posao. I dok je već nagovešteno da će PDV ići sa 18 na 20 odsto, porez na dobit sa 10 na 15 odsto, a i akcize će biti povećane, izmene poreza na dohodak su u potpunoj magli i bez naznaka u kom smeru bi išle.
Nastavak pročitajte ovde

Ne, nego da vi lepo ukinete porez na prihod jer ljudi nisu vaši robovi da četiri meseca godišnje rade da bi "kupili slobodu". Sve što je čovek zaradio, na bilo koji legalan način, je njegova lična svojina i niko nema prava da mu oduzima.

A to da li je neko "bogat" ili nije države uopšte ne treba da se tiče, to je lična stvar. Pred zakonom svi moraju da budu jednaki, bez obzira da li su bogati, siromašni, vernici, nevernici, pankeri itd.

No comments:

Post a Comment