Tuesday, August 27, 2013

Italy going Galt


Italijanski preduzetnik tajno preselio fabriku u Poljsku 
     Ranije ovog meseca, Fabricio Pedroni poželeo svojim zaposlenima prijatan letnji odmor i rekao im da se vrate na posao za tri nedelje. Iste noći, počeo je demontiranje svoje fabrike električnih komponenti u severnoj Italiji i pakovanje svojih mašina za Poljsku.

     "Da sam im ranije rekao o planovima da prebacim proizvodnju u inostranstvo, oni bi zauzeli moju fabriku i zaplenili sve moje stvari", rekao je Pedroni 21. avgusta u telefonskom intervjuu iz Poljske. "Istina je da želim da moj posao opstane, a u Italiji više nije bilo pogodnih uslova za rad."

     Vest da se Firem Srl, sa sedištem u Formigini pored Modene, prebacuje u istočnu Evropu stigla je do 40 zaposlenih prekasno. 13. avgusta, 11 dana nakon što Pedroni aktivirao svoj plan, grupa zaposlenih sumnjičava u vezi aktivnosti oko fabrike požurili su ka njenim kapijama baš na vreme da zaustave poslednji od 20 kamiona natovernih mašinama. Preseljenje Firema postalo je nacionalna kontroverza i sudbina njenih radnika je i dalje neizvesna.

     Gubitak fabrike ističe borbu sa kojom se Italija suočava da oživi proizvodnju i svoju ekonomiju, koja je ostala u recesiji u drugom kvartalu čak i ako se šira evrozona vratila rastu . Italija je na 128. mestu u globalnooj tabeli plata i produktivnosti Svetskog ekonomskog foruma, jedno mesto iza Burkine Faso, u poređenju sa Poljskom koja je na 39. mestu.

Izvor: Bloomberg

No comments:

Post a Comment