Thursday, December 5, 2013

Bitkoin - Centralne banke gube strpljenje

B92 prenosi:

Banke: Izbaciti bitkoin iz upotrebe

Narodna banka Kine je, kao i Francuska banka, objavila saopštenje u kome upozorava na opasnost upotrebe bitkoina, virtuelne decentralizovane monete. 




Posle saopštenja francuske i kineske banke, vrednost bitkoina je pala sa 1070 na 870 dolara, preneo je list Figaro.
Ljubazno i uzdržano, Narodna banka Kine pozvala je finansijske operatere da ne koriste bitkoin u njihovim transakcijama, upozorivši da "takozvana" moneta bitkoin nema ni legalni kurs niti pravosnažni status.

Pojedinci koji menjaju bitkoine izlažu se riziku i opasnosti na sopstvenu odgovornost, podsetili sa predstavnici kineske banke. Posebna opasnost od bitkoina preti u pogledu pranja novca.

Kineska banka je pozvala bankarske mreže da upozore javnost na opasnost od upotrebe virtuelnih moneta.
Izvor

U stvari, iznenađuje da centralne banke reaguju tek sada. Teško je poverovati da nisu ranije shvatili koliku opasnost virtuelne valute predstavljaju za sistem monetarnog feudalizma u kojem nažalost živimo već čitav vek. Države i centralne banke reaguju veoma suzdržano iz drugog razloga - zato što su svesni da nemaju načina da njihovu upotrebu spreče. Jedini način da se bitkoin "izbaci iz upotrebe" je totalitarna država i kontrola kakvu svet do sada nije video. I ako se radi punom parom na praćenju interneta i telekomunikacija, čak ni taj monstruozni sistem nadzora nije dovoljan da zaustavi bitkoin.

Da li će bitkoin opstati? Da li će čak izazvati montetarnu revoluciju i urušiti savremeni monetarni sistem? Ne znamo. Ali je očigledno da je "mačka izašla iz džaka" i da političari i banksteri imaju razloga da budu zabrinuti. Prvi put od početka XX veka njihova vlast je uzdrmana. U brojkama, vrlo malo, skoro beznačajno. Ali sama činjenica da je pronađen način da se zaobiđe monetarno ropstvo je ogromna stvar. Puno veća nego što to na prvi pogled izgleda. Dr. Ron Pol je juče izjavio da, ako počne da se masovno koristi, bitkoin može da uništi dolar.

Libertarijanci će svakako imati (opravdane) primedbe na virtuelne valute, ali mnogi izgleda ne razumeju da je ta diskusija trenutno sporedna. Najvažniji cilj libertarijanskog pokreta u ovom trenutku je obaranje vladajućeg monetarnog sistema. Ako je bitkoin efikasan u tome - samo napred!

No comments:

Post a Comment