Wednesday, December 18, 2013

Boris Begović - Priznanje

Fenomenalan članak profesora Begovića u Politici:
Nije spoljnotrgovinska zaštita, protiv čijeg ukidanja je digao glas Vladimir Vladimirovič, zaštita domaćeg tržišta, već zaštita domaćih neefikasnih preduzeća

Priznanje, ne ono Artura Londona iz 1951. godine, opisano u istoimenoj knjizi, nego Vladimira Vladimiroviča Putna s kraja 2013. Jednostavno, Putin je rekao, a „Politika“ prenela, da bi ukrajinsko potpisivanje trgovinskog sporazuma sa EU predstavljalo „veliku pretnju“ ruskoj privredi, budući da bi to „preplavilo Rusiju proizvodima iz EU“. Sjajno, sada bar znamo šta o snazi ruske privrede misli onaj koji tu privredu i celu Rusiju vodi kao sopstveno preduzeće.

Idemo redom. Današnja ozbiljna ruska privreda je, uglavnom, kombinacija masovnog oslanjanja na prirodne resurse, slabo unapređenih ostataka onoga što je stvoreno u Sovjetskom Savezu (vojnovazduhoplovna i vasionska industrija) i nešto malo onoga što je nastalo posle njegovog raspada (poput Kasperskog). To je ono što je konkurentno u svetskim razmerama. A sve ostalo – mora da se štiti da bi opstalo.

Nije spoljnotrgovinska zaštita, protiv čijeg ukidanja je digao glas Vladimir Vladimirovič, zaštita domaćeg tržišta, već zaštita domaćih neefikasnih preduzeća. Nekad, u doba socijalizma, to su bili socijalistički giganti, a danas su to privatne firme oligarha. Njih štiti Putin, čovek koji je veštom propagandom uspeo da stekne oreol borca protiv oligarha. Koliko vidim, osim Berezovskog, koji je napustio Rusiju, i Hodorkovskog, koji to nije uspeo, svi su ostali živo i zdravo. Svojom izjavom predsednik Putin je jasno pokazao da tu nema nameru ništa da menja.

http://developmentinstitute.org/

Pročitajte do kraja: http://www.politika.rs/pogledi/Boris-Begovic/Priznanje.sr.html

No comments:

Post a Comment