Thursday, December 12, 2013

Vrhunsko bacanje para - Filmski centar Srbije

Besmiclicama nikad kraja... B92 javlja:
Upravni odbor (UO) Filmskog centra Srbije usvojio je danas predloge komisija po kojima je na dva konkursa raspodeljeno oko 150 miliona dinara za sufinansiranje u kategoriji "stimulacije kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze (bioskopa)", kao i za "proizvodnju manjinskih koprodukcija".

Predsednik UO Dejan Karaklajić istakao je da je konkurs za stimulaciju objavljen prvi put od osnivanja FCS i da je to dobar korak da se podrži, ne samo snimanje filmova, već i njihova distribucija i prikazivanje, jer su to sastavne grane svake kinematografije.
izvor
Zaista je neverovatno do kojih granica ide socijal-debil-izam kod nas. Novac poreskih obveznika - otet od onih nesrećnih ljudi koji i pored svega pokušavaju da nešto u Srbiji naprave - deli se šakom i kapom za "stimulaciju" kinematografije.



Šta je to uopšte "Fimski centar Srbije"? Pojašnjenje sa njihovog sajta, stranica "O nama":

FILMSKI CENTAR SRBIJE je ustanova kulture od nacionalnog značaja koja obavlja stručne poslove u oblasti kinematografije. Osnivač јe Republika Srbiјa, a Osnivačka prava u ime Republike Srbiјe vrši Vlada.

Filmski centar Srbije upisan je u sudski registar Privrednog suda u Beogradu, u registarskom ulošku broј: 5-614-00. Matični broј јe: 7017979, poreski broј јe: 100119077, a šifra delatnosti: 8559.

Sadašnja ustanova prvobitno јe osnovana rešenjem Udruženja filmskih proizvođača Јugoslaviјe br. 1233-1 od 25.12.1959. godine, pod tadašnjim nazivom: Centar za stručno osposobljavanje filmskih radnika.

Savez filmskih radnika Јugoslaviјe svoјom odlukom br. 7. od 31.01.1964. godine, preuzeo јe osnivačka prava i obaveze, a naziv ustanove promenjen јe u Institut za film.

Počev od 07.06.1980. godine, Udruženje filmskih umetnika Srbiјe preuzelo јe prava i obaveze osnivača ustanove. Institut za film odlukom Upravnog odbora br. 03-296/1 od 7. septembra 2004. godine menja naziv u Filmski centar Srbije.

Decembra 2011. godine osnivačka prava i obaveze osnivača Filmskog centra Srbije  preuzima Republika Srbiјa na osnovu ugovora zaključenog između Udruženja filmskih umetnika Srbiјe, kod kog јe ugovor zaveden dana 16.12.2011. godine pod broјem 328/1, i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, koјi јe dana 21.12.2011. godine zaveo ugovor pod broјem 022-00-14/2011-01.

Odlukom Vlade Republike Srbije, donetoj na sednici 30. aprila 2013. godine Filmski centar Srbije dobio je status ustanove kulture od nacionalnog značaja. Odluka je objavljena u Službenom glasniku br. 41/13 od 10. maja.
http://www.fcs.rs/generic.php?page=fcs
Dakle, u pitanju je komunistička institucija koja je par puta promenila ime i sebi osigurala privilegije nove vlasti kao institucija od "nacionalnog značaja". Kao uostalom i većina institucija države Srbije... Samo još jedna bizarna ilustracija da je kod nas komunizam samo promenio "umetničko ime" i nastavio istim putem. Dosledni svojoj zakletvi - "druže ****, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo". Broz bi bio ponosan na svoje naslednike.

Bravo omladinci!
I nema ništa čudno da smo tu gde jesmo i živimo kako živimo...

No comments:

Post a Comment